Wat is meditatie?

Het korte antwoord is zitten. Gewoon gaan zitten. Vanop een afstand kijken wat er gebeurt.

Klaar, dat is het, niets meer. Maar soms aartsmoeilijk.

Voortdurend in beweging

Dagelijks volgen we de bewegingen van onze geest. Ze brengen ons naar vele plaatsen. Maar ben je écht tevreden met waar je bent? Stel je die vraag zelf eens.

Waar word je werkelijk blij van? Of is je leven eerder één grote soep waar je uit wil zwemmen, maar de kant niet vindt.

Elke mens zoekt. Je zoekt hard, én veel. Blijven gaan!

We zoeken naar zovele dingen, de hele dag door. Bevrediging van onze behoeften, onze wensen en verlangens. En meer dan ooit tevoren doen we dit aan een duizelingwekkende snelheid; alsmaar meer en meer.

Heerlijk. Prima is dit, vooruitgang. Méér comfort, leukere spullen, spectaculaire ervaringen.

Waar beweeg je heen?

Wat trekt er aan ons en waar brengt het ons? Dit is echter vaak geen bewuste beweging. We worden bewogen, begeleid zonder eigen controle. Door innerlijke prikkels of externe invloeden; mensen die dicht bij ons staan of door datgene dat we in onze omgeving ervaren. De ene omgeving is al wat natuurlijker en meer voedend dan de andere.

De hoeveelheid informatie die tegenwoordig op een mens afkomt is gigantisch. En een groot stuk filteren we deze, maar we absorberen ook veel, je wordt ook onbewust beïnvloed – meer dan we beseffen.

Waar leidt dat ons heen? Een natuurlijke, eigen weg die we zelf willen en bij ons past of richting de afgrond.

En zo vervullen we vaker dan beseft, de wensen van anderen, in plaats van onze eigen. We leven het leven van iemand anders, in plaats van het authentiek, eigen geïnspireerd leven dat het onze is.

Oké, goed en wel, laat je vooral inspireren door anderen – zoveel als je wilt.

Voelt het voedend of destructief? Wat geeft leven, energie, rust, harmonie of wat put je alleen maar uit, vreet aan je energie en brengt je alleen maar dichter bij de afgrond?

We voelen het niet altijd zo helder wat er in ons leeft of wat ons stuurt. Is het jouw leven dat je leeft?

En dat brengt me bij meditatie.

Waarom zou ik in Godsnaam gaan mediteren

Mensen zeggen dat ze daar zenuwachtig van worden. Al dat stil zitten. Maar meditatie maakt je niet zenuwachtig, je bént zenuwachtig.

Dat maakt dat je het zo ervaart. En dat je regelmatig ook zo door het leven gaat, dag in, dag uit.

Zonder al te goed te weten waar die spanning en onrust vandaan komen.

Dan gaan we nog wat meer activiteiten buiten ons zoeken om die onrust weg te nemen. Maar helaas, zolang je niet weet wat die aap in je hoofd zo onrustig maakt, blijft hij amok maken en als een gek rondspringen.

Meditatie toont je wat er in je leeft.

Waar je welke bewegingen volgt, waar je welke informatie hebt opgepikt. Zodat je er iets mee kan doen – moest je dat willen. Want we willen allemaal toch liever minder stress in plaats van al die rommel die ons soms wordt opgelegd? En dan aanpakken die handel.

Of je doet niets. Wat eigenlijk vaak nog best een goede strategie blijkt te zijn: eerder niets dan iets willen doen. We willen alles zo graag oplossen.

Soms moet je gewoon even ervaren wat er in je leeft, er ruimte aan geven, deemoedig en vriendelijk naar kijken en verder gewoon niets meer doen. Nada, noppes, niets.

Om dan later te ervaren dat het vanzelf verdwijnt, dat wat er je eerst zo bezig hield. Hup, poef, vanzelf, opgelost – besef je plots achteraf. Of alleszins dat de lading is afgenomen.

Lekker niets doen

Dus zitten brengt je in contact met jezelf, met dat wat er leeft in je. Want enkel dat waar je je bewust van bent, kan je veranderen.

Vaak veranderen veel dingen al vanzelf, door ze gewoon te laten zijn.

Stilte is helend, voedend. Beetje zo als slaap.

En terwijl we stil zijn, begint er iets in ons te werken: een onvatbare intelligentie, een onzichtbare sturing zorgt dat de energie die ons systeem, lichaam en geest terug in balans brengt. Alles terug netjes op orde. Dezelfde intelligentie die de hele wereld bij elkaar houdt en alles vormt geeft. Wonderbaarlijk.

En het beste van al: je hoeft er helemaal niets voor te doen. Heerlijk toch?

Oké ja, soms moet je actie ondernemen. Maar laat dit nu eens een uitnodiging zijn in de andere richting. Ben je bereid om deze mogelijkheid een kans te geven? Laat je verbazen wat je misschien wel ontdekt.

Zo begeleid ik elk dinsdagavond een ruimte waarin je met anderen in groep kan komen zitten. Je wordt begeleid en ondersteund. Om ruimte te maken voor wat er leeft in jezelf en zo terug te keren richting balans.

Geluk is een natuurlijke resultaat van energie in balans.

Je hoeft je geluk niet zo ver te gaan zoeken. Beweeg je richting evenwicht, richting harmonie. Van daaruit zal het geluksgevoel spontaan uit jezelf tot bloei komen.


Foto door Harli Marten.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.