Wat is Zhineng Qigong?

Zhineng Qigong is een Chinese bewegingsleer en uitermate effectief voor het versterken van zowel lichaam als geest. De eenvoudige oefeningen stimuleren de doorstroom van energie (Qi) en maken je lichaam ontspannen en krachtig. Je leert je eigen energie te beheersen op alle levensgebieden: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Wat is Qi?

Qi (ook wel ch’i, chi, ki of gi) is een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur, doorgaans gedefinieerd als adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie dat de oorspronkelijke bouwsteen is van alles wat bestaat. Filosofisch gezien kan je het beschouwen als een soort van metafysische energie die levende wezens in stand houdt. Qi heeft trouwens niets met religie te maken.

In het Westen zijn velen van mening dat qigong een subjectief, newage-achtig concept is, iets dat niet wetenschappelijk geverifieerd kan worden. Echter een groot deel van wetenschappelijk onderzoek in China en daarbuiten heeft het bestaan van qi erkend. Je kan qi simpelweg met energie vergelijken.

Wat is Qigong?

Qigong (vereenvoudigd Chinees: 气功; traditioneel Chinees: 氣功; pinyin: qì gōng) (uitspraak: tsjie ghong) is een onderdeel van de Chinese leer, die wordt aangeleerd om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.

Het herhalen van de bewegingen binnen elke oefening, gecombineerd met een correcte ademhaling beïnvloed de stroming van qi in het lichaam op een positieve manier. Elk lichaamsdeel – met de nadruk op interne organen – bevat qi, energie. Als alles gezond is, zal qi in alle lichaamsdelen ook volledig in balans zijn. Door het uitvoeren van de qigong-oefeningen kan je deze natuurlijke balans onderhouden of herstellen.

Wat is Zhineng Qigong?

Zhineng Qigong is een van de vele qigong vormen. Het is effectief voor je gezondheid, het helpt je bewustzijn te vergroten en je potentieel als mens te ontwikkelen. In bijna dertig jaar evolutie hebben miljoenen mensen de voordelen van Zhineng Qigong reeds ervaren. Vandaag vind je meer en meer beoefenaars over de hele wereld.

Zoals de meeste vormen van Qigong, is het een bewegende vorm. Het bevat ook stille, zittende oefeningen, maar is tegelijk ontzettend dynamisch. Meditatie in beweging. In ontspanning en met zachtheid integreer je lichaam én geest.

Zhineng Qigong benadrukt het behoud van een evenwichtige, stabiele en gecentreerde gemoedstoestand. Deze staat van balans brengt gezondheid, geluk en harmonie voor onszelf en degenen om ons heen.

Zhi is wijsheid. Het is het vermogen van het brein om met de buitenwereld om te gaan. Neng is vermogen, vaardigheid. Dit omvat de mentale en fysieke vaardigheden. Zhineng Qigong betekent letterlijk een training die de wijsheid en het vermogen van een persoon ontwikkelt.

Waar komt het vandaan?

Zhineng Qigong werd in het begin van de jaren tachtig door Dr. Ming Pang opgericht en is gebaseeerd op een combinatie van kennis en ervaring van vele oude qigong vormen. Dr. Ming Pang zou zelf in de leer zijn geweest bij meer dan zeventien grootmeesters, om zo de kneepjes van het vak te leren.

Het is gebaseerd op het begrip van het holisme van het leven. Het is de tendens in de natuur gehelen te vormen door creatieve evolutie, die groter zijn dan de som der delen. De unieke theorie van Zhineng Qigong komt voort uit het Boeddhisme, Taoïsme en de traditionele Chinese geneeskunde. Er groeit recent een sterkere en meer begrijpbare link met de moderne wetenschappen.

In het Westen kom je Zhineng Qigong ook wel vaker tegen onder de naam Chi Neng Qigong.

Nu, wat ben je daar dan mee?

Na één sessie kan je reeds onmiddellijk effect hebben. Je hoeft geen jaren te trainen vooraleer er iets gebeurt. Natuurlijk baart oefening kunst. En weinig oefening is weinig kunst. De diepgang is eindeloos verrijkend.

De qi werkt op lichaam én geest tegelijkertijd, handig voor wanneer je agenda druk bezet is.

De oefeningen en principes zijn super eenvoudig. Je hoeft geen complete reeks van ingewikkelde bewegingen te onthouden, maar met enkele technieken geraak je al een heel eind verder.

Door de eenvoud is qigong geschikt voor iedereen: het brengt rust in je hoofd, het helpt je bepaalde (onzichtbare) blokkades op te lossen en het kan je genezingsproces bij ziekte op een natuurlijke manier ondersteunen en versnellen.

Je leven wordt verrijkt, je perspectief verruimt en je zal meer energie gaan ervaren om met dagelijkse uitdagingen om te gaan. Je wilt de rest van je leven waarschijnlijk niet op een berg of in een klooster gaan zitten mediteren. Dat is ook niet de bedoeling, want het gaat hier om de bruikbaarheid in je dagelijks leven.

Meer weten? Bekijk hier het aanbod van lessen, workshops en coaching.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *