Training in meditatie

In meditatie hebben we de perfecte gelegenheid om compassie met onszelf te oefenen. En omdat er geen einde komt aan onze behoefte om compassie voor onszelf te vinden, wil ik je even meenemen in de ervaring van meditatie.

Meditatie met mededogen

Inademen en uitademen. Het opmerken van alles. Alles precies zo te laten zijn zoals het is. Ontspannen, comfortabel, niet inspannend of proberend. Niets vasthouden, niets weerstaan of niets wegduwen. Alles is zoals het is.

Ademen.

De adem komt binnen, het lichaam verruimt. De adem gaat naar buiten, het lichaam trekt samen. Het bewustzijn rust diep in de buik en breidt zich naar buiten uit. Geen grenzen, niets buitengesloten. De aandacht ligt in de gewaarwording. Inademen. Uitademen. Aanwezig. Hier. Juist hier. Op dit moment.

Inademen. Uitademen.

Nergens naartoe te gaan. Niets te doen. Gewoon opmerken.

De geest zwerft rond. Merk gewoon op, zie waar ze naartoe gaat. Ah, dit en dat. Ah, daarheen. Hmm. Geen problemen, geen moeilijkheid.

Nu, laten we hier terugkomen. De aandacht keert terug naar bewustzijn. Geduldig, compassievol, vriendelijk, zacht. Niets is verkeerd.

Hier zijn we, aan het ademen. Sensaties verschijnen en gaan voorbij. Ademend. Gedachten ontstaan en gaan voorbij. Gewoon ademen. Emoties komen op en gaan voorbij.

Nog steeds ademend.

Oefening baart kunst

In het begin is alleen al het leren zitten met deze houding een enorme taak.

Er zijn twee dingen die vaak voorkomen tijdens de meditatie: (1) je gaat je ervaring beoordelen of (2) je wilt je ervaring verbeteren. En dit is nu net wat er ook gebeurt in je dagelijkse leven, alleen heb je het niet vaak door.

En dat is net wat je weghoudt van je innerlijke rust en evenwicht.

Heb je het gevoel dat het leven teveel aan je trekt langs alle kanten? Dan is het nodig dat je eerst bewust wordt van het onderliggende patroon dat zich onbewust afspeelt.

Constant ontstaan lijsten van dingen die je moet doen, misschien met een gevoel van urgentie, en terwijl we ademen, vredig, rustig, gaan ze voorbij. Op dit moment, open voor alles wat is, accepterend, toelatend, ademend.

Meditatie helpt je om scherper te zien wat écht belangrijk is. Om te zien wat je gerust losser kan laten.

Als we onszelf met mededogen kunnen benaderen, zal de taak gemakkelijk en plezierig zijn. Daarover gaat de training. Mededogen voor jezelf, voor de wereld. Wanneer de vruchten van mededogen rijp zijn, zal je het zelf wel gaan merken in je dagelijkse leven, dat hoef ik je niet uit te leggen.

Zoals Krishnamurti heeft gezegd:

“Wat belangrijk is in meditatie is de kwaliteit in de geest en het hart. Het is niet wat je bereikt, wat je zegt dat je bereikt, maar de kwaliteit van de geest die onschuldig en kwetsbaar is.”

Wil je komen mee oefenen? Dat kan tijdens één van de vele lessen. Online of offline.

Foto door Faye Cornish via Unsplash

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.